FRED (Den Haag): Open tot 18:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:30 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
10 maart

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis
Interview Maarten Dessing
Zaterdag 10 maart 2018 13:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden

Zaterdag 10 maart 2018 is Adriaan van Dis om 13:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred, Frederik Hendriklaan 217. Hij zal worden geïnterviewd door literatuurjournalist Maarten Dessing naar aanleiding van zijn laatste boek In het buitengebied, maar ook zijn andere boeken zullen aan bod komen.

Boekenweek
Van 10 tot en met 18 maart is het weer Boekenweek! Dit jaar is het thema ‘Natuur’. De dichtregel van Leo Vroman ‘en toch is alles wat we doen natuur’ is dit jaar het motto bij dit thema. Gezien de feiten van Griet Op de Beeck is dit jaar het Boekenweekgeschenk en Jan Terlouw heeft het Boekenweekessay van 2018 Natuurlijk geschreven.

Het oeuvre van Van Dis is zeer omvangrijk en bestaat uit romans, novelles, verhalen, essays, poëzie en toneel. Critici delen zijn werk vaak in grofweg drie categorieën op. Het eerste deel is geïnspireerd op de vele reizen die hij maakte naar onder meer China, Japan en Afrika. Voorbeelden daarvan zijn Casablanca (1986) en In Afrika (1991). Het tweede deel van zijn oeuvre gaat terug op zijn Indische jeugd, waartoe Nathan Sid (1983), Indische duinen (1994), Familieziek (2002) en Ik kom terug (2014) behoren. Daarnaast zijn er nog de karakterromans over ontluikende homoseksualiteit, zoals Zilver (1988) en Dubbelliefde (1999). Een vaak terugkerend thema in alle werk van Van Dis is tweeslachtigheid door middel van antithesen. Daarnaast weet hij zware onderwerpen eenvoudig aan te roeren door zijn luchtige schrijfstijl. Deze kenmerken vindt men zowel in zijn reisverhalen en Indische boeken als in de karakterromans.

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen en studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studietijd publiceerde Van Dis bij NRC Handelsblad, waar hij later aan de slag ging als redacteur. In 1983 debuteerde hij als schrijver én als televisiepresentator. Voor zijn debuut Nathan Sid kreeg hij in 1984 een Gouden Ezelshoor. Later volgde meerdere prijzen, onder andere de Libris Literatuurprijs in 2015 voor Ik kom terug. Zijn boeken zijn vaak geïnspireerd door de vele reizen die hij gemaakt heeft door onder andere Afrika, China en Japan.


 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...