FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 19:00 uur
DELFT: Open tot 19:00 uur
Archief
3 mei- vestiging FRED

Anton Corbijn

Anton Corbijn
Anton Corbijn
Interview door Bart Chabot en signeren
Zondag 3 mei 13:00 uur
Paagman vestiging Fred: Frederik Hendriklaan 217
Toegang gratis, graag aanmelden
Zondag 3 mei is fotograaf Anton Corbijn om 13:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred. Naar aanleiding van zijn nieuwe boeken 1-2-3-4 en Hollands Deep wordt hij geïnterviewd door Bart Chabot. Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag is er momenteel een uitgebreide tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1-2-3-4) en het Fotomuseum Den Haag (Hollands Deep).
Aanstaande zondag is ook de herziene heruitgave van het boek Triggerhappy van Bart Chabot te koop. Het boek is  herschreven en ruim 80 pagina's dikker!

In verband met de grote belangstelling voor zijn bezoek, willen we u graag extra informatie geven:

1. De presentatie zal om 13:00 uur beginnen.
2. Het aantal beschikbare zitplaatsen is beperkt.
3. Indien u zeker wilt zijn van een zitplaats, raden we aan op tijd aanwezig te zijn.
4. Uw aanmelding biedt geen garantie op een zitplaats.
5. Na afloop zal Anton Corbijn signeren. We vragen u om goed op de aanwijzingen van de medewerkers van Paagman te letten, zodat iedereen aan de beurt komt.
6. Het interview met Anton Corbijn zal worden opgenomen en op de website van Paagman worden gepubliceerd. Daarnaast zal het rechtstreeks gestreamd worden met Periscope.


HOLLANDS DEEP
Het Gemeentemuseum Den Haag maakt vanwege de zestigste verjaardag van Anton Corbijn het retrospectief HOLLANDS DEEP,  met hoogtepunten uit al zijn series. Startpunt zijn de grofkorrelige zwart-witfoto’s van musici uit de jaren 70 en 80. In latere series zien we hoe hij steeds zijn grenzen verlegt door nieuwe thema’s te kiezen en te experimenteren met technieken en materialen.

Met dit grote overzicht wil het museum de ontwikkeling van Anton Corbijn als autodidact en de diversiteit van zijn onderwerpen en gebruikte technieken laten zien. Ook volgen we zijn zoektocht naar zijn ‘roots’. In 2001-2002 legde hij in de seriea.somebody muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon vast tegen het decor van zijn geboortedorp Strijen, dat wordt omringd door de waterpartij van het Hollands Diep. Echter, allen waren toen al overleden en zijn gedurende hun leven nooit in het dorp in de Hoeksche Waard geweest. In werkelijkheid gaat het dan ook om zelfportretten van Corbijn, die zich als de overledenen verkleedde.
 “De serie gaat over de dood op mijn geboorteplek. Het is een samenloop van mijn obsessie voor muziek en de obsessie van mijn ouders voor het leven na de dood. Van huis uit kreeg ik mee dat je altijd op de achtergrond moest blijven. Maar ik ontdekte decennia later dat ik altijd iemand had willen zijn en met mijn werk kom ik dichter bij de mensen die dat bereikt hebben.”
Met het maken van lith-prints doorbrak hij in 1989 zijn consequente zwartwit werk, zowel in toon, vorm en ook gedeeltelijk qua inhoud want hij breidde zijn onderwerpkeuzes naast musici uit naar acteurs, regisseurs, schrijvers en modellen. In de late jaren negentig startte Corbijn zijn eerste conceptuele serie 33 Still Lives, waarmee hij met paparazzi-achtige foto’s weer meer mysterie in de wereld van publieke figuren terug te brengen. Tegelijkertijd brengt hij een ode aan de film-still, in dit geval van niet-bestaande films. Visueel ziet deze serie, die het Gemeentemuseum in zijn volledigheid toont, eruit als door zonlicht verbleekte filmposters waarbij alleen de blauwe toon en een tint van rood is overgebleven.
De serie Inwards and Onwards waar hij na zijn conceptuele uitspattingen zo rond 2002 mee begon, bestaat weer uit zwart-witportretten maar nu van voornamelijk beeldend kunstenaars die hem inspireren, zoals  Anselm Kiefer, Luc Tuymans, Peter Doig en Ai WeiWei. Kleine aparte ruimtes worden gewijd aan o.a. strippinggirls (2000), een samenwerkingsproject met kunstenaar Marlene Dumas, en fotografie van mode en van schrijvers.
De laatste jaren legt Corbijn zich steeds meer toe op het maken van speelfilms. Zijn debuutControl, over het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, werd door critici en publiek zeer enthousiast ontvangen en bedolven onder zo’n 30 awards. Zijn volgende film The American, met George Clooney werd een nummer één in Amerika.A Most Wanted Man, de derde film, draait op dit moment in de bioscopen. Zijn nieuwste film, getiteld Life, staat gepland voor het najaar van 2015. Foto’s van de making-of van deze producties spelen ook een rol in de overzichtstentoonstelling.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...