FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
MALL: Open tot 20:00 uur
GOUDA: Open tot 18:00 uur
  1. Home
  2. >
  3. Boeken
  4. >
  5. Auteur
  6. >
  7. Wim de Bie

Wim de Bie

Wim de Bie (1939-2023) was een Nederlandse cabaretier, schrijver en zanger. Hij is vooral bekend geworden als lid van het duo Van Kooten en De Bie, dat jarenlang op televisie voor de VPRO programma's maakte. De samenwerking tussen hem en Kees van Kooten gaat terug tot hun middelbareschooltijd. Ze leerden elkaar kennen op het Dalton Lyceum in Den Haag, waar ze samen een cabaretprogramma hadden. Ze maakten hun televisiedebuut bij Mies Bouwman in 1965 bij Mies-en-scène. Wim de Bie en Kees van Kooten waren wekelijks op televisie te zien in programma’s als Het Simplistisch Verbond, Keek op de week, Krasse Knarren, In bed met Van Kooten en De Bie en De Deksel van de Desk. Na samen meer dan vierhonderd verschillende typetjes te hebben gespeeld, besloot Kees van Kooten in 1998 met alle televisieoptredens te stoppen. Wim de Bie bleef echter wel op televisie met programma’s als De Bunker en Nachtcrème.

De Bie hield sinds 2001 een weblog bij op de website van de VPRO. Het weblog, Bieslog genaamd, bestond uit onder meer reacties op het dagelijks nieuws en uit eigen bijdragen aan radioprogramma's.

Terwijl de Stones met een nieuwe drummer op tournee gaan en ABBA een hypermoderne show voorbereidt met avatars van henzelf, vinden Kees van Kooten en Wim de Bie het mooi geweest. Ze blijven wél samen lachen, daarom verscheen in 2022 een herdruk van Lachen is gezond, hun allereerste gezamenlijk geschreven boek. Lachen is gezond is een verzameling verhalen, columns, sketches, waar al veel van de thema’s en types in terug te vinden zijn, die inmiddels tot ons cultureel erfgoed zijn gaan behoren.

In het boek Ons kent ons zijn de types van Van Kooten en De Bie met de foto's van Roel Bazen verzameld. Ons kent ons is een fantastische beeld van het meest fantastische televisie-duo ooit. De belangrijkste typetjes hoor je praten terwijl je het boek leest.

27 maart 2023: In Memoriam Wim de Bie
Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat Wim de Bie op 83-jarige leeftijd in alle rust thuis is overleden in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Den Haag. Met warme gevoelens kijken wij terug op alles wat Wim de Bie voor de Nederlandse televisie en taal heeft gedaan, zijn kenmerkende Haagse humor en zijn bezoeken aan Paagman (met én zonder Kees van Kooten). Gelukkig hebben we één van de laatste keren dat het iconische duo samen Paagman bezocht op beeld vastgelegd. Dat bezoek uit 2007 is hier terug te kijken.

Alle boeken van Wim de Bie (3 boeken). Klanten op paagman.nl zochten Wim de Bie ook in "Games Video & More"

3 ARTIKELEN
ebooksalles
Hide filter Editie
Meer Minder
Hide filter Prijs in €
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...