FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:30 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
12 september - Fred (Den Haag)

Bas von Benda-Beckmann

Bas von Benda-Beckmann
Bas von Benda-Beckmann
Interview door Jean-Pierre Geelen
Donderdag 12 september 2019 19:00 uur
Paagman vestiging Fred (Den Haag)
Toegang gratis, graag aanmelden

Op donderdag 12 september is Bas von Benda-Beckmann om 19:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Hij zal naar aanleiding van zijn boek Het oranjehotel geïnterviewd worden door Jean-Pierre Geelen. Aansluitend zal hij signeren. 

Het oranjehotel
Wat betekende het om gevangen te zitten in bezet Nederland? Dat onderzoekt Bas von Benda-Beckmann in deze geschiedenis van de belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied. Kort na de meidagen van 1940 vorderde de bezettingsmacht een deel van het Scheveningse gevangeniscomplex en vestigde er een Polizeigefängnis, die in de volksmond al snel de bijnaam Oranjehotel kreeg. Tussen 1940 en 1945 zaten hier meer dan 25.000 mensen gevangen voor politieonderzoek, in afwachting van een proces of vonnis, of om te worden doorgestuurd naar een concentratiekamp. Er zaten verzetsmensen, maar ook dieven, zwarthandelaars, Joden en Jehova’s getuigen.
Aan de hand van Duitse gevangenisadministratie, interviews, dagboeken, brieven, memoires en strafdossiers bestudeert Von Benda-Beckmann het dagelijks leven van de Scheveningse gevangenen, bewakers en andere betrokkenen. Hij laat zien dat hun achtergronden veel diverser waren dan vaak wordt aangenomen.

Tip: geniet voor het evenement van een avondmaaltijd in ons Kicking Horse Café. Iedere doordeweekse avond tussen 17:00 - 20:00 uur kunt u genieten van een heerlijke warme maaltijd voor slechts €14,50. Bekijk hier het wisselende weekmenu!

 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...