FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 19:00 uur
DELFT: Open tot 19:00 uur
Archief
28 januari

Bas Haan

Bas Haan
Bas Haan
Lezing
Zaterdag 28 januari 2017 14:00 uur
Paagman vestiging Centrum
Toegang gratis, graag aanmelden

Aanstaande zaterdag 28 januari is Bas Haan om 14:00 uur te gast bij Paagman vestiging Centrum. De Nieuwsuur-journalist bracht maandag naar buiten dat Van der Steur opzettelijk informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer over de zogenoemde Teevendeal. Die zaak ging over een deal die Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. Ze kwamen tot een schikking van bijna 4,8 miljoen gulden. Bas Haan vertelt bij Paagman vestiging Centrum over zijn onderzoek en het boek De rekening voor Rutte dat hij hierover schreef en gaat in op vragen.

De rekening voor Rutte
de Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens
'Er is op geen enkele manier een beleid geweest om dingen toe te dekken,' zegt premier Rutte na het laatste debat over de Teevendeal. Toch leidt juist het stelselmatig toedekken van de waarheid door het kabinet uiteindelijk tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg raakt zo verstrikt in de affaire dat ook zij haar functie neerlegt. Drie afgetreden VVD-ers, door aanhoudend bluffen en liegen over de oude 'deal' van Teeven met een drugscrimineel. Het kabinet onder leiding van premier Rutte degradeert tijdens de bonnetjesaffaire de feiten tot een hinderlijke bijzaak. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verliest daardoor alle geloofwaardigheid en de positie van de nieuwe VVD-minister Van der Steur komt meermalen in het nauw. 'Ik zou het morgen zo weer doen,' zegt Teeven nu nog over zijn deal tegen iedereen die het horen wil. Bij zijn aftreden als staatssecretaris zegt hij: 'Ik deed het voor volk en vaderland.' Maar volk en vaderland wisten van niets. En ze weten nog steeds niet alles. Niet over de deal, niet over de rol van Rutte, niet over de rol van Van der Steur, en niet over hoe het kabinet nog steeds de waarheid manipuleert. In dit boek onthult Bas Haan, journalist achter de Teevendeal-affaire, de hele doofpot. Nieuwsuur-journalist

Bas Haan
Bas Haan (1973) werkt ruim vijftien jaar bij de publieke omroep, sinds 2007 bij de NTR. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won hij onder meer de Tegel en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015. Ook eerder onderzoeksjournalistiek werk van hem werd bekroond en hij schreef de true crime-bestseller De Deventer moordzaak. Het complot ontrafeld. 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...