FRED (Den Haag): Vandaag gesloten
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:00 uur
DELFT: Vandaag gesloten
MALL: Open tot 18:00 uur
GOUDA: Vandaag gesloten

Core business: vergaderen

24 maart 2014
Dat we met z’n allen vergaderen dat het een lieve lust is, zal menigeen niet nieuw in de oren klinken. Iedereen met een kantoorbaan komt er simpelweg niet onderuit. Vergaderingen zijn zelfs zo ingeburgerd dat het als vloeken in de kerk is als je de noodzaak ervan ter discussie stelt, zo bleek onlangs maar weer eens.

Om zo concreet mogelijk de quick wins te schetsen van Het Nieuwe Werken richt ik me meestal op productiviteitsverhoging van de medewerkers en daarmee de keiharde euro’s. Immers, waarom iets als Het Nieuwe Werken implementeren als het onderaan de streep niets oplevert? Als ondernemer snap ik dat als geen ander. De eerste grote winstpakker is het reduceren van de vergadertijd, als logisch gevolg van Het Nieuwe Werken. Als je daar een deel vanaf kan halen – bijvoorbeeld door meer online te vergaderen, waardoor vergaderingen vanzelf korter worden, en/of door het vergadergedrag binnen kantoor aan te pakken – dan ben je spekkoper.

In the pocket, zou je denken. Toch blijkt het iedere keer weer ofwel een lauwe reactie op te roepen ofwel ervaren worden als een heilig huisje waar je tegenaan schopt. Lang heb ik me afgevraagd wat het mysterie hieromtrent was. Maar sinds kort ben ik er uit.

Heilig huisje
Na opnieuw enthousiast van start te zijn gegaan met mijn verkondiging hoeveel de betreffende organisatie wel niet zou kunnen besparen met 10 procent minder vergaderen, reageerde mijn gesprekspartner op verontwaardigde toon ‘dat kan helemaal niet, vergaderen is wat wij doen!’. Op z’n minst was ik volledig van mijn à propos. Mezelf nog herstellende schoot het door mijn hoofd dat het juist heel fijn zou moeten zijn om nuttigere dingen te kunnen doen dan vergaderen. Een interessante discussie volgde. De directeur in kwestie legde me uit dat vergaderen alles te maken heeft met informeren, communiceren en… vooral met indekgedrag en risico’s vermijden. En dat is natuurlijk toch wel heel belangrijk, zeker in grote organisaties…

Dromen waarmaken
Ondanks zijn standvastigheid denk ik er nog altijd het mijne van. Weliswaar heeft zijn redenering voor een zekere eye opener gezorgd, tegelijkertijd blijf ik mij verwonderen over de mogelijkheden die een bedrijf laat schieten door in hokjes te blijven vergaderen in plaats van dromen mogelijk te maken. Zolang vergaderen nog zo prominente rol inneemt, heb ik er maar mijn persoonlijke missie van gemaakt die dromen die elk bedrijf heeft op andere wijze uit te laten komen. Met workshops over output sturing of resultaatgericht werken bijvoorbeeld. En misschien dat ik op een gegeven moment toch ook weer even durf te vloeken in de kerk…

Bron

Lees meer Lees minder
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...