FRED (Den Haag): Open tot 18:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:30 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
10 november

Commewijne

Commewijne
Commewijne
Boekpresentatie
Donderdag 10 november 19:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden

Donderdag 10 november presenteren Fineke van der Veen en Dick ter Steege om 19:00 uur het boek Commewijne, plantages, javanen en andere verhalen bij Paagman vestiging Fred.

Commewijne, plantages, Javanen en andere verhalen door Fineke van der Veen en Dick ter Steege, is na publicaties over de districten Coronie en Nickerie, het derde boek met tekst en beeld over mensen en gebouwen in Suriname.
Commewijne wordt met Paramaribo verbonden door de ‘Bosjesbrug’ die de brede Surinamerivier overspant. Vóór 2000 stak je de rivier over met een pont. Dat duurde soms uren; een pont was snel vol. De sfeer in Commewijne is veranderd na de aanleg van de brug - het landelijk gebied groeide uit tot een buitenwijk van de hoofdstad.
Het leven was hard in Commewijne, eerst voor de tot slaaf gemaakten uit Afrika, en later voor de Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders die op de suiker-, koffie- en cacaoplantages werkten. Mariënburg, Peperpot, Belwaarde, Meerzorg, Katwijk, Alliance, Bakkie, Mariënbosch, Frederiksdorp, Johan en Margaretha, Rust en Werk – het zijn namen met een roemrucht verleden. Van dat verleden resten nog plantagehuizen, arbeiderswoningen, enkele koffieloodsen, sluizen en kanalen. Veel is overwoekerd door tropisch groen. Op een aantal plantages worden opnieuw activiteiten ontplooid voor landbouwproductie en (erfgoed)toerisme.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...