FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
23 november

Constant Hijzen

Constant Hijzen
Constant Hijzen
Boekpresentatie
Woensdag 23 november 19:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden

Woensdag 23 november presenteert Constant Hijzen om 19:00 uur zijn boek Vijandbeelden bij Paagman vestiging Fred. Directeur-Generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Rob Bertholee zal het boek in ontvangst nemen. Dr. Adriaan van Veldhuizen zal het gesprek leiden.

Vijandbeelden - de veiligheidsdiensten en de democratie, 1912-1992
Wie aan inlichtingenwerk denkt, denkt aan James Bond. De dagelijkse praktijk is gelukkig genuanceerder. In Vijandbeelden wordt het werk besproken van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vroeger en nu. De spion heeft het op één na oudste beroep ter wereld, zo luidt een bekend gezegde in de inlichtingenwereld. Toch zijn zelfstandige inlichtingen- en veiligheidsdiensten een betrekkelijk recente uitvinding. In Nederland kwam de eerste inlichtingendienst, GSIII geheten, tot stand tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de loop van de tijd zijn de diensten, ook de huidige Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zich in plaats van op het politieke opvallend veel meer gaan richten op het religieuze extremisme. In dit boek komen behalve de geschiedenis van de inlichtingendiensten ook de vragen aan bod die ze hebben opgeroepen bij politici, journalisten en burgers. Is een inlichtingendienst wel effectief? En past hij wel in een democratische rechtsstaat?

Constant Hijzen is als promovendus verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...