FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 19:00 uur
DELFT: Open tot 19:00 uur
Archief
8 februari

Jaco van Witteloostuyn

Jaco van Witteloostuyn
Jaco van Witteloostuyn
Boekpresentatie
Woensdag 8 februari 2017 17:00 uur
Paagman vestiging centrum
Toegang gratis, graag aanmelden

Woensdag 8 februari presenteert Jaco van Witteloostuyn zijn boek Cultureel Erfgoud om 17:00 uur bij Paagman vestiging Centrum, Lange Poten 41. Het eerste exemplaar zal in ontvangst genomen worden door mevrouw Marith Volp, lid van de Tweede Kamer.

Cultureel Erfgoud - hoe kunst de samenleving kan verwarmen, schokken, verbinden en waarden en normen kan belichten
Het boek kan worden gelezen als een oorlogsverklaring aan de middelpunt vliedende krachten in de samenleving. Die van onverschilligheid, tweedeling, xenofobie, haat zaaien, hedonisme, individualisme. Het hekelt neigingen om Den Haag en Brussel de rug toe te keren, het recht al dan niet gewelddadig in eigen hand te nemen, groepen mensen weg te zetten en het functioneren van de rechtsstaat te ondermijnen. Constructief en praktisch gaat het boek in op een scala van problemen, zoals integratie van nieuwkomers, omgang met geld, referenda en het perspectief van de jeugd. Het boek verheldert de rol van bondskanselier Merkel in de traditie van naoorlogs Duitsland en het legt uit hoe en waarom de inrichting van de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer moet worden veranderd. Het accentueert het belang van stilte en publiek debat en belicht nut en noodzaak van compromis en samenwerking. Het boek steekt polderend bestuur van Nederland en Europa een hart onder de riem. Dit ter vergroting van de zekerheid, dat zowel het Nederlandse volk inclusief nieuwkomers als ons Europa zich nooit uit elkaar zullen laten spelen en in staat zullen blijven stagnaties te overwinnen en schokken zoals die van terreur te absorberen. De rijke cultuur in woord, beeld en muziek, in het boek opgetast, zal daarbij helpen.

Auteur Jaco van Witteloostuyn (1939) wijst in al die rijkdom met proza en gedicht de weg. Is het niet aan de hand van een Bach-cantate of met behulp van de adem van een late Bruckner- symphonie dan door Bob Dylans Blowin in the wind, John Lennons Imagine of de muzikale capriolen van Misha Mengelberg. En door de beeldtaal van bijvoorbeeld Picasso, Klimt, Turner, Chagall of Klee.
Sinds jaar en dag is de auteur (1939) actief in de klassieke muziek en in het duiden van beeldtaal op schilderijen en prenten. Daarnaast voelt hij zich sterk betrokken bij het functioneren van de Nederlandse en Europese samenleving. Vanuit die achtergronden heeft hij op basis van de fuga als muzikale kunstvorm westerse waarden en normen in een dertigtal essays met behulp van de muziek en beeldende kunst van grote kunstenaars samenhangend en indringend belicht. Een eigenzinnig, origineel, afwisselend, hier en daar weerbarstig kunstboek met een appèl aan de politiek.

 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...