FRED (Den Haag): Open tot 18:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 19:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
30 augustus - Fred (Den Haag)

Danny Verbaan

Danny Verbaan
Danny Verbaan
Boekpresentatie
Donderdag 30 augustus 2018 19:00 uur
Paagman vestiging Fred (Den Haag)
Toegang gratis, graag aanmelden
Donderdag 30 augustus 2018 is Danny Verbaan om 19:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Hij zal zijn boek Welkom aan de kust presenteren. Aansluitend zal hij signeren.

Welkom aan de kust - Twee honderd jaar Scheveningen-Bad achter de schermen

Op enkele minuten wandelen van het vissersdorp Scheveningen opent Jacob Pronk in 1818 een eenvoudig, houten badhuis. Hier kan het publiek zijn voordeel doen met de geneeskrachtige werking van het zeewater.

Wie voor het eerst in zee springt – en dat zijn er velen – ervaart een ongekende
sensatie. Zeer voorname gasten uit heel Europa komen ervoor naar Scheveningen. Zij laten zich ook de genoegens van het opbloeiende uitgaansleven meteen goed smaken. Zo ontstaat langzaamaan – en ondanks twee wereldoorlogen, branden en faillissementen – de badplaats zoals wij die tweehonderd jaar  later kennen.

Welkom aan de kust staat vol herinneringen en anekdotes. Dit boek vertelt over badvrouwen, badmannen, ezeltjes- en struisvogeldrijvers, hotel- en strandexploitanten, restauranthouders, artiesten, autodealers en dirigenten.

Plannenmakers en architecten komen eveneens voorbij. Net als luchtvaartpionier Anthony Fokker die het strand als start- en landingsbaan gebruikte, Louis Davids, Bloemen-Bertha, leden van Balkanorkesten en een wereldster als Richard Tauber. Met zijn O Mädchen, mein Mädchen bracht deze tenor zijn bewonderaars in vervoering.

Een absolute sensatie was ook danseres en zangeres Josephine Baker; na een tumultueuze fotosessie op het strand installeerde Baker zich desondanks heel huiselijk met een breiwerkje bij de open haard in het Kurhaus.

Auteur Danny Verbaan (1962) is oud-journalist en schrijft boeken waarin de historie en de belevenissen van de hoofdrolspelers centraal staan. Van hem verschenen eerder bij uitgeverij Scriptum bijvoorbeeld Maison Kelder, het huis van de hazelnoot en Weg! Ontsnapt aan de Duitse bezetting.

 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...