FRED (Den Haag): Open tot 18:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:30 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
12 maart

David van Reybrouck

David van Reybrouck
David van Reybrouck
Interview door Jean-Pierre Geelen
Zaterdag 12 maart 15:00 uur
Paagman vestiging Fred; Frederik Hendriklaan 217
Toegang gratis, graag aanmelden
Zaterdag 12 maart, de eerste dag van de Boekenweek, is David van Reybrouck om 15:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred. De auteur van het essay van de Boekenweek, Zink, wordt geïnterviewd door columnist Jean-Pierre Geelen en aansluitend signeert hij.

De gevierde Vlaamse cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck schreef voor de Boekenweek een prachtig essay over een grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang verbond. In Zink, over het vergeten ministaatje Neutraal-Moresnet dat nu tot Duitstalig België behoort, pookt hij in de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje.
Na Congo, en terwijl hij zijn grote Indonesiëboek in voorbereiding heeft, schrijft David van Reybrouck in Zink over een wel heel bijzonder ‘land’. Een land dat een eeuw lang bestond en dat hedendaags België, Duitsland en Nederland met elkaar verbindt. Het essay is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar voor € 2,50.

Zink
Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was drieënhalve kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.
In zijn Boekenweekessay traceert David van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het vragen op naar geschiedenis, herinneren, grenzen en landen. Het resultaat is een prachtige ode aan een vergeten buitenland.

David van Reybrouck
David van Reybrouck (Brugge, 1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij debuteerde in 2001 met De plaag dat veelvuldig werd bekroond en vertaald. Zijn romandebuut Slagschaduw verscheen in 2007. Drie jaar later verscheen het succesvolle Congo. Een geschiedenis, dat wereldwijd vertaald is en bekroond werd met onder meer de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012. Van Reybrouck ontving in 2014 de Gouden Ganzenveer.

De 81e Boekenweek, van 12 tot en met 20 maart 2016, draait om het thema Duitsland – Was ich noch zu sagen hätte…. Duitsland: het land van Bach, Berlijn en van Bratwurst. Van diepgeworteld voetbalsentiment en kuilen aan het strand. En van de Tweede Wereldoorlog. Maar Duitsland biedt nog zoveel meer onderwerpen om over te praten, te lezen en te schrijven.  Het Boekenweekgeschenk Broer is dit jaar geschreven door Esther Gerritsen. Het Boekenweekgeschenk is gratis bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken en zolang de voorraad strekt.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...