FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 21:00 uur
DELFT: Open tot 19:00 uur
MALL: Open tot 20:00 uur
Archief
31 januari - Fred (Den Haag)

Een eeuw vrouwenkiesrecht

Een eeuw vrouwenkiesrecht
Monique Leyenaar, Jantine Oldersma en Kees Niemöller
Boekpresentatie De Hoogste tijd
Donderdag 31 januari 2019 19:00 uur
Paagman vestiging Fred (Den Haag)
Toegang gratis, graag aanmelden
Donderdag 31 januari zijn Monique Leyenaar, Jantine Oldersma en Kees Niemöller om 19:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Zij presenteren hun boek De hoogste tijd, een eeuw vrouwenkiesrecht en zullen het eerste exemplaar uitreiken aan de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven. Aansluitend zullen zij signeren.

De hoogste tijd
Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen, schrijft het Algemeen Handelsblad in 1918. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.

Dit boek gaat over de strijd voor het vrouwenkiesrecht en de vele karakteristieke personen die erbij betrokken waren. Het boek staat ook stil bij de gevolgen. Wat doen de vrouwen die het kiesrecht hebben veroverd ermee? Gaan ze stemmen en zo ja, op wie? Hetzelfde als de mannen, of toch anders? Gaan ze de politiek in en zo ja, wat gaan ze daar doen? Zijn ze wel welkom in de politieke arena?

De hoogste tijd blikt terug op honderd jaar kiesrecht voor vrouwen: hoe kwam het kiesrecht tot stand en wat kunnen we zeggen over de resultaten?

Monique Leyenaar is hoogleraar vergelijkende politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Jantine Oldersma werkte aan de afdeling Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Leyenaar en Oldersma publiceerden eerder over gender en politiek.

Kees Niemöller werkte als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde over kiezersonderzoek.

Tip: geniet voor het evenement van een avondmaaltijd in ons Kicking Horse Café. Iedere doordeweekse avond tussen 17:00 - 20:00 uur kunt u genieten van een heerlijke warme maaltijd voor slechts €14,50. Bekijk hier het wisselende weekmenu! 


 

 

 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...