FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 21:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
19 maart

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen
Esther Gerritsen
Interview door Arjan Peters
Zaterdag 19 maart 13:00 uur
Paagman vestiging Centrum; Lange Poten 41
Toegang gratis, graag aanmelden

Zaterdag 19 maart wordt Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk om 13:00 uur geÏnterviewd door Volkskrantrecensent Arjan Peters bij Paagman vestiging Centrum. Naar aanleiding van het Boekenweekgeschenk Broer geeft zij een lezing en aansluitend signeert zij. Het Boekenweekgeschenk is gratis bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken en zolang de voorraad strekt.

De 81e Boekenweek, van 12 tot en met 20 maart 2016, draait om het thema Duitsland – Was ich noch zu sagen hätte…. Duitsland: het land van Bach, Berlijn en van Bratwurst. Van diepgeworteld voetbalsentiment en kuilen aan het strand. En van de Tweede Wereldoorlog. Maar Duitsland biedt nog zoveel meer onderwerpen om over te praten, te lezen en te schrijven.

Broer
Oliva, financieel directeur van een familiebedrijf en een strak georganiseerde vrouw, wordt door haar broer Marco gebeld dat zijn been moet worden afgezet. Marco is niet meer de stoere man van vroeger, toen hij zijn prinsesje Olivia, vaak beschermde; bij het minste of geringste barst hij in tranen uit. Geen man om in huis te nemen. 
Toch is dat wel waartoe Olivia al snel besluit: ze zal Marco bij haar thuis verzorgen. Haar man en kinderen zijn eerst mordicus tegen, maar ook bij hen gebeurt iets wonderlijks: ze gaan Marcus hem aardig vinden. Het wordt zelfs gezellig, wanneer ze met vier mannen bij elkaar op de bank naar oude Laurel and Hardy-films kijken.
Olivia weet dan niet meer wat ze moet doen. Het familiebedrijf glijdt af en zij identificeert zich steeds meer met haar broer. In die mate zelfs, dat ze wanneer hij besluit nog een dagje langer te blijven logeren, zelf in het zorgbed gaat liggen in het verpleeghuis dat ze voor hem heeft geregeld.

In Broer van Esther Gerritsen staat, net als in veel van haar andere romans, familie centraal. De onderlinge verhoudingen tussen familieleden maken het voor haar mogelijk, alles te laten zien wat er tussen karakters moet gebeuren. Broer is een echte Esther Gerritsen, met scherpe en humoristische dialogen, een uitvergrote werkelijkheid, en het ongemakkelijke gevoel dat dit ook over jou gaat.

Esther Gerritsen
Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn (De Geus). Hierna volgden de romans Tussen Een Persoon, Normale dagen en De kleine miezerige god. Haar laatste drie romans werden alle genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, Superduif uit 2010, Dorst uit 2012 en haar meest recente roman Roxy.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...