FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 21:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
21 oktober

Herman Pleij

Herman Pleij
Herman Pleij
lezing
Zaterdag 21 oktober 2017 13:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden
Zaterdag 21 oktober is Herman Pleij, auteur van het essay voor de maand van de geschiedenis om 13:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred, Frederik Hendriklaan 217. Naar aanleiding van zijn essay wordt hij geïnterviewd en aansluitend zal hij signeren. 

Dit jaar is het thema van de maand van de geschiedenis Geluk. In oktober 2017 gaan we op zoek naar de betekenis van en verschillende perspectieven op geluk door de eeuwen heen. Is de mate van vrijheid een belangrijke voorwaarde voor een gelukkig leven of hoeft dat helemaal niet zo te zijn? Waren mannen vroeger gelukkiger dan vrouwen, omdat ze meer mogelijkheden en rechten hadden? Was de huisvrouw uit de jaren vijftig gelukkig met de komst van de wasmachine? Was er geluk te vinden in tijden van oorlog en onderdrukking en hoe zag het geluk er toen uit? En wanneer is geluk misleidend geweest?

Sommige mensen worden gelukkig van het geluk van anderen, zoals verzetshelden, weldoeners en mecenassen. Voor anderen manifesteert geluk zich in materiële vooruitgang, status of macht. Weer anderen vinden geluk in het kleine, alledaagse. Geluk lokt, doet dromen en harder werken.

Geluk als beloning wordt ook succesvol gebruikt in propaganda. De ideale samenleving van Hitler, met Lebensraum voor het Arische ras, is in propaganda verbeeld in gelukzalige taferelen. En de filmpjes van IS over het kalifaat stralen ook een saamhorige idylle uit. Wie verblind is door geluk kan bedrogen uitkomen. De hang naar geluk maakt dat mensen zich ergens aan verbinden of voor inzetten. Of dat nu een geliefde, een geloof of een bedrijf is.

Er zijn ook mensen die voor het ongeluk geboren lijken te zijn. Door een noodlottige samenloop van gebeurtenissen lukt het hen maar niet hun doel te bereiken of hun geluk vast te houden. Het geluk van de een kan ook de ellende van de ander betekenen. Zo bracht de Nederlandse handelsmentaliteit in de zeventiende eeuw een exponentiële groei aan welvaart binnen de Nederlandse landsgrenzen en herinnert die periode ons tegelijkertijd aan het slavernijverleden. Zoals we nu met veel geluk onze smartphone bedienen terwijl we tegelijkertijd weten dat die in elkaar is gezet in een land waar de welvaartsstandaard een stuk minder groot is. Geluk neemt vele vormen en maten aan.

Herman Pleij
Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, schrijft in zijn essay over het opgedrongen, verboden en vervlogen geluk. Pleij ziet de gigantische geluksindustrie die alleen maar groeit als aanknopingspunt.


 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...