FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 21:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
9 april

Joke Hermsen

Joke Hermsen
Joke Hermsen en Henk van der Waal
lezing ihkv Maand van de Filosofie
Zondag 9 april 2017 13:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden

Zondag 9 april zijn Joke J. Hermsen en filosoof Henk van der Waal om 13:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred, Frederik Hendriklaan 217. Joke Hermsen geeft een lezing naar aanleiding van het essay Melancholie van de onrust dat zij schreef voor de maand van de filosofie. Henk van der Waal zal vertellen over zijn boek Mystiek voor goddelozen dat onlangs verscheen.

April is de Maand van de filosofie. Dit jaar staat deze maand in het teken van rust. De essayist voor de Maand van de Filosofie 2017 is Joke J. Hermsen. In haar essay voor de Maand van de Filosofie, getiteld Melancholie van de onrust, onderzoekt Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.
In april 2017 denken we na over rust. Joke Hermsen neemt hierin, als verkozen essayist, het voortouw. Hoe rust te vinden in tijden van onrust?

Melancholie van de onrust
De mens is volgens Nietzsche een weemoedig wezen, een homo melancholicus, die weet heeft van verlies, vergankelijkheid en verlatenheid. We proberen deze weemoed om te buigen tot hoop, tot reflectie of kennis, creativiteit of dagdromen, macht of verstrooiing. Maar wat gebeurt er als het tij flink tegenzit en onze melancholie door onrust, angst en teloorgang van idealen slechts naar de duistere kant van het verlies getrokken wordt? Kan zij dan nog vruchtbaar, in de zin van creatief of hoopvol, gemaakt worden? Of reageren wij dan als de zwaan van Jan Asselijn en blazen we woedend en bang naar eenieder die in onze buurt komt en ons nest bedreigt? Wanneer slaat de melancholie om in angst en xenofobie?
In dit essay onderzoekt Joke Hermsen het kantelpunt waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om het tij te doen keren, over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Wat is er nodig voor deze veerkracht van het denken, die ons dezer dagen steeds vaker lijkt te ontbreken.
Joke J. Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. De essaybundel Stil de tijd werd in 2011 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs.

Mystiek voor goddelozen
‘Wie zijn we eigenlijk? Wat doen we hier? Waar stevenen we op af?’ Met deze grote vragen opent Mystiek voor goddelozen. Niet voor niets, want nu de religies geen houvast meer bieden, de wetenschap iedere levensvraag uit de weg gaat en de technologie diep onze biologie binnendringt, ligt het speelveld open. Als nooit tevoren worden we daardoor uitgedaagd om op grond van onze eigen ervaring ons leven te doorgronden en vorm te geven.

Mystiek voor goddelozen ontvouwt even behoedzaam als gepassioneerd de mystieke grond van die eigen ervaring en laat zien dat subjectiviteit, liefde en vrijheid de weg wijzen naar aardse wijsheid en kosmische koestering.

 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...