FRED (Den Haag): Open tot 18:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:30 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
11 maart

Jolande Withuis

Jolande Withuis
Jolande Withuis
Interview door Jean-Pierre Geelen
Zondag 11 maart 2018 13:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden

Zondag 11 maart is Jolande Withuis om 13:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred. Zij zal door Volkskrant columnist Jean-Pierre Geelen geïnterviewd worden naar aanleiding van haar nieuwe boek Raadselvader. Aansluitend zal zij signeren.

Boekenweek
Van 10 tot en met 18 maart is het weer Boekenweek! Dit jaar is het thema ‘Natuur’. De dichtregel van Leo Vroman ‘en toch is alles wat we doen natuur’ is dit jaar het motto bij dit thema. Gezien de feiten van Griet Op de Beeck is dit jaar het Boekenweekgeschenk en Jan Terlouw heeft het Boekenweekessay van 2018 Natuurlijk geschreven.

Raadselvader
Het nieuwe boek van Jolande Withuis gaat over haar vader, de bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009). Hij groeide op in een gereformeerd gezin, maar raakte als twaalfjarige zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Jolande ontwikkelde zich ondanks haar vaders politieke overtuiging tot een vermaard critica van het communisme. Dit zorgde voor een onoverkomelijke afstand tussen haar en haar vader. In Raadselvader reconstrueert zij het leven van de man die zij als kind vereerde, maar als persoon nooit echt heeft leren kennen. Met een scherpe en ontroerende ontleding onderzoekt ze niet alleen de levensgeschiedenis van haar vader, maar biedt ze de lezer en blik van binnenuit op de Koude Oorlog: ‘Ik was vijf en wist: wij zijn de vijand.’

Jolande Withuis (1949) is schrijfster, sociologe en feministe. Naast haar boeken schrijft ze voor NRC Handelsblad, Trouw en De Volkskrant. In haar geschiedkundige boeken besteed ze aandacht aan de naoorlogse geschiedenis van het Nederlandse communisme en de bevrijding van het nazisme. Deze onderwerpen beschrijft ze op basis van archiefonderzoek en vele interviews. Withuis hanteert een kenmerkende stijl in haar boeken: een literaire stijl met een combinatie van sociologische, psychologische en historische gezichtspunten.

 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...