FRED (Den Haag): Open tot 17:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:00 uur
DELFT: Open tot 17:00 uur
Archief
29 april

Krake en Aloserij

Krake en Aloserij
Frank Krake en Wim Aloserij
interview
Zondag 29 april 2018 15:00 uur
Paagman vestiging Fred Den Haag
Toegang gratis, graag aanmelden

Zondag 29 april 2018 zijn Frank Krake en Wim Aloserij om 15:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Fred. Zij zullen naar aanleiding van het boek De laatste getuige met elkaar in gesprek gaan. Aansluitend zullen zij signeren. 

De laatste getuige
Liggend op het dak van een trein ontvlucht de twintigjarige Amsterdammer Wim Aloserij in 1943 de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer en slaapt maandenlang in een kist onder de grond. Toch wordt hij bij een razzia gepakt en opgesloten in de beruchte Gestapo-gevangenis aan de Euterpestraat. Hij belandt in Kamp Amersfoort en gaat enkele weken later op transport naar Noord-Duitsland, waar hij acht maanden lang de dodelijke dwangarbeid in de concentratiekampen Husum en Neuengamme overleeft. Mede dankzij de harde lessen van zijn drinkende stiefvader.
Als de oorlog bijna ten einde is belandt Wim op het luxe cruiseschip Cap Arona, dat voor anker ligt in de Lübecker Bocht. Terwijl op de wal de geallieerden Duitsland tot overgave dwingen, begaat de RAF boven water een dodelijke vergissing. Jachtvliegtuigen bombarderen meerdere schepen en in een waar inferno verongelukken 7.000 gevangenen. Samen met slechts enkele honderden opvarenden overleeft Wim Aloserij een van de grootste scheepsramen aller tijden.

Wim Aloserij en Frank Krake
Op 94-jarige leeftijd is Wim Aloserij (1923) de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Daarvoor moet hij na de oorlog eerst afrekenen met zijn kampsyndroom. Dat lukt hem mede met de hulp van zijn vrouw. Hij wordt niet zuur, cynisch en haatdragend, maar omarmt tot op de dag van vandaag vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid. Voor De laatste getuige interviewde Frank Krake (1968) Aloserij tientallen keren en reisde hij met hem naar de historische plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Ook deed hij grondig archiefonderzoek naar de historische achtergrond van de gebeurtenissen waarop het boek is gebaseerd.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...