FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 21:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
27 november

Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian
Marieke van Delft
Lezing
Zondag 27 november 13:00 uur
Paagman vestiging Fred
Toegang gratis, graag aanmelden

Zondag 27 november is conservator Marieke van Delft om 13:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred. Zij geeft een lezing over Maria Sibylla Merian - Metamorphosis insectorum Surinamensium.

Verandering der Surinaamsche insecten
Het meesterwerk van Maria Sibylla Merian, een van de grootste vrouwelijke wetenschappers en kunstenaars uit de 17de eeuw Metamorphosis Insectorum Surinamensium (gepubliceerd in 1705) was het werk van een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw Maria Sibylla Merian. Zij reisde hiervoor in 1699 speciaal naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een empirische wetenschapper, die als een van de eersten het gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit aarde naar het rijk der fabelen verwees. Haar leven en werk worden internationaal onderzocht door botanici, entomologen en historici die zich bezighouden met de geschiedenis van wetenschap, kunst, religie en economie. Wetenschappelijke publicaties over haar en haar werk zijn legio. Er werden talloze tentoonstellingen aan haar werk gewijd en gedichten of romans over haar geschreven (o.a. in het Nederlands door Bertus Aafjes en Inez van Dullemen). Deze van oorsprong Duitse dame, die naar Nederland uitweek, sierde tot de overgang naar de euro het biljet van 500 Duitse mark. De facsimile wordt voorafgegaan door enkele essays in het Nederlands en Engels die het leven van Maria Sibylla Merian, haar volledige oeuvre en haar tijd belichten. De oorspronkelijke teksten worden achteraan in het boek ook vertaald in het Engels. Het boek sluit af met een index van planten-, dieren- en insectennamen. 


Marieke van Delft  is conservator Oude Drukken op de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag). Ze studeerde geschiedenis en boekgeschiedenis aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam en promoveerde in de cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Leuven. In 2016 verscheen bij de Walburg Pers in Zutphen een handelseditie van haar proefschrift, getiteld Van wiegendruk tot world wide web. Ze geeft lezingen en publiceert over verschillende aspecten van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. Samen met Uitgeverij Lannoo heeft ze drie facsimile’s gemaakt: Atlas De Wit (2012),  Nederlandsche vogelen (2014) en Metamorphosis insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...