FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 19:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
Archief
7juni - Fred (Den Haag)

Murat Isik

Murat Isik
Murat Isik
Interview door Arjan Peters
Donderdag 7 juni 2018 19:00 uur
Paagman vestiging Fred (Den Haag)
Toegang gratis, graag aanmelden

Donderdag 7 juni 2018 is Libris Literatuur Prijs winnaar Murat Isik om 19:00 uur te gast bij Paagman vestiging Fred, Frederik Hendriklaan 217 Den Haag. Hij zal door literatuurcriticus Arjan Peters geïnterviewd worden over zijn autobiografische roman Wees onzichtbaar. Aansluitend zal hij signeren.

Wees onzichtbaar
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader.
Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

“Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman. Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis,” aldus de jury van de Libris Literatuur Prijs.

Murat Isik
Murat Işık (1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. De roman Wees onzichtbaar werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018 en met de Libris Literatuur Prijs 2018. In 2012 debuteerde hij met Verloren grond, dat werd vertaald in het Duits, Turks en Zweeds.


 

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...