FRED (Den Haag): Open tot 21:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:00 uur
DELFT: Open tot 18:00 uur
MALL: Open tot 20:00 uur
Archief
14 november - Centrum (Den Haag)

Thom Hoffman

Thom Hoffman
Thom Hoffman
Lezing
Donderdag 14 november 2019 19:00 uur
Paagman vestiging Centrum (Den Haag)
Toegang gratis, graag aanmelden

Op donderdag 14 november is Thom Hoffman om 19:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Centrum (Lange Poten 41, Den Haag). Hij zal naar aanleiding van zijn boek Een verborgen geschiedenis een lezing over de totstandkoming van zijn spraakmakende fotoboek geven. Aansluitend zal hij signeren. 

Een verborgen geschiedenis
Indiëkenner Thom Hoffman neemt de lezer mee op een fascinerende reis door de tijd, aan de hand van betoverende en soms confronterende foto’s uit Nederlands-Indië. Een verborgen geschiedenis, het resultaat van 20 jaar onderzoek in de schatkamers van Nederlandse musea en erfgoedinstellingen, daagt uit tot een andere manier van kijken naar historische foto’s uit de voormalige kolonie. In Een verborgen geschiedenis zijn de foto’s voor het eerst niet primair gekozen vanuit een Eurocentrisch perspectief, maar gaat het om de gevolgen van het koloniale ideaal voor Indonesiërs. Van de vroegste foto’s uit 1840 tot de laatste in 1949 is steeds meer de bevolking te zien, steeds vaker de Indonesische stem te horen. De foto’s maken duidelijk waar het streven naar gelijkheid en vrijheid vandaan komt. Niet eerder vertoonde foto’s uit de Beeldbank Nederlands-Indië tonen een onbekend beeld van Insulinde onder Nederlands gezag. De sfeer van nostalgie, tempo doeloe, het mytische Indië, blijkt een droombeeld dat niet altijd correspondeert met de werkelijkheid. Die was veel complexer, weerbarstiger, moderner en harder dan de fotografen ons doen geloven.Een selectie van de foto’s in Een verborgen geschiedenis is te zien in de gelijknamige tentoonstelling in Wereldmuseum Rotterdam.

Thom Hoffman
Thom Hoffman (1957) is een Nederlands acteur en fotograaf. Vanaf maart 2009 was Hoffman voor een half jaar gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij bekleedde dat jaar de Leonardoleerstoel. Van september tot november 2015 was hij Cultural Professor aan de Technische Universiteit Delft. Met een groep van enkele tientallen studenten deed Hoffman onderzoek met als doel te komen tot een website en beeldbank Nederlands-Indië. Uitgangspunt hierbij was de geschiedenis van Nederlands-Indië, en de rol van de 19e- en 20e-eeuwse fotografie in het koloniale denken en handelen.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...