FRED (Den Haag): Open tot 17:00 uur
CENTRUM (Den Haag): Open tot 18:00 uur
DELFT: Open tot 17:00 uur
Archief
16 februari - Delft

Trudy van der Wees

Trudy van der Wees
Trudy van der Wees
Lezing & signeren
Zaterdag 16 februari 2019 15:00 uur
Paagman vestiging Delft
Toegang gratis, graag aanmelden
Zaterdag 16 februari 2019 is Trudy van der Wees om 15:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Delft (Choorstraat 1, Delft). Zij zal naar aanleiding van haar boek De kookschool van oom Iwan een lezing geven. Aansluitend zal zij signeren.

De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in post-Victoriaans Engeland
Iwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle beroepsopleiding waar generaties chefs het vak leerden.
In post-Victoriaans Londen maakte Iwan Kriens deel uit van een internationale gastronomische gemeenschap, die hartstochtelijk campagne voerde voor het belang van goede en gezonde voeding. Iwan nam hierin het voortouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen voedsel schaars en soms onbetaalbaar was, verzorgde hij kookdemonstraties en schreef hij een kookboek: The Victory Cookery Book. Hierin legde hij uit hoe je met schaarse producten en alternatieve voedingsmiddelen een smakelijke en voedzame maaltijd kon klaarmaken. Het bezorgde hem de bijnaam The wizard of the kitchen.
Aan de hand van archiefonderzoek ontrafelt Trudy van der Wees het fascinerende levensverhaal van deze onbekende Hagenaar, die uitgroeide tot The Dutch Chef, de Jamie Oliver van honderd jaar geleden. Het boek bevat tevens een aantal originele recepten uit The Victory Cookery Book, zoals Mulligatawnisoep, gevulde lamsrolletjes met appel, havermoutworstjes, aardappelscones en Christmas Pudding.

Trudy van der Wees
Trudy van der Wees (Delft, 1960) werkte als verslaggever bij de Haagsche en Delftsche Courant voordat ze zich in 2007 vestigde als freelance tekstschrijver en librettist. Haar belangstelling voor persoonlijke levensverhalen en lokale geschiedenis verleidde haar tot het schrijven van een aantal boeken die zich afspelen in Delft. De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in post-Victoriaans Engeland is haar zesde boek, dit keer met historisch Londen als decor.

Lees meer Lees minder
Archief
Even geduld AUB ...
Laden even geduld aub ...